Hyvinvointimanifesti 2017

Hyvinvointi tarkoittaa erilaisten määritelmien mukaan terveyttä, materiaalista hyvinvointia sekä koettua hyvinvointia ja elämänlaatua. Hyvinvointi on laajempi käsite kuin psykologinen onnellisuus. Se kattaa kaiken mikä on hyvää elämää ihmiselle. Hyvinvointia voi tarkastella niin yksilön kuin yhteisön näkökulmasta.

Tämä hyvinvointimanifesti on luotu hyvinvointikyselyyn vastanneiden suomalaisten mielipiteiden pohjalta. Siinä kuuluvat laajasti eri ikäisten, eri sosioekonomisessa asemassa olevien ja eri puolilla Suomea asuvien ihmisten äänet. Manifesti on katsaus siihen, mitä monet suomalaiset toivovat hyvinvoinnilta vuonna 2017.

LIIKU ITSELLESI HYVÄ OLO!

Suomalainen, pidä itsesi liikkeessä.

Liike on ennaltaehkäisevä lääke, jonka reseptin voit itse kirjoittaa. Määrää itsellesi annos virkeyttä. Lääkitse hyvinvointiasi lempeällä liikkeellä. Ota hyötyliikunta osaksi arkea. Aseta terveysliikunta kunniaan. Kuuntele kehoasi. Treenaa lujasti vain, jos siltä tuntuu. Anna sydämesi sykkiä liikkumiselle!

Työnantajat, älkää antako työntekijöidenne istua itseään sairaaksi, vaan antakaa mahdollisuus terveyttä tukevaan liikuntaan. Taukojumppa on tarpeen työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa. Me vaadimme saada liikkua yhdessä!

Kuntapäättäjät, suomalaiset tahtovat lisää edullisia liikuntapalveluja. Taatkaa kuntalaisillenne mahdollisuus ilmaisiin liikuntaohjauksiin, ryhmiin ja kuntosalivuoroihin. Tuokaa edullinen liikuntamahdollisuus kaikkien ulottuville. Panostakaa ennaltaehkäisyyn ja terveysliikuntapalveluiden tarjoamiseen. Tätä me suomalaiset tahdomme!

RAKENNA MIELENRAUHAA!

Suomalainen, anna mielellesi rauha.

Ihminen ei ole kone. Meitä ei ole rakennettu jatkuvasti kiihtyvään tahtiin. Älä anna päättömänä juoksevan ajan häiritä hyvinvointiasi. Hoivaa mielesi tasapainoa. Anna levollisuutta ja rauhaa silloin, kun kaikki ympärillä pauhaa.

Muista, että liiallinen stressi on luvaton tunkeilija yksityisalueellasi. Pidä mielesi linnake lujana. Pukeudu positiivisuuden haarniskaan. Muuraa myönteisyydestä muuri. Taistele tinkimättä mielenrauhasi puolesta. Puolusta oikeuttasi olla armollinen itseäsi kohtaan!

Päättäjät, pitäkää huoli mielenterveyspalveluistamme! Me emme halua kuulla tarinoita vaikeasta hoitoon pääsystä ja surkeista avopalveluista. Me vaadimme, että apua saa silloin, kun mieli sitä tarvitsee. Arvoisa peruspalveluministeri, olettehan mielenrauhanturvaajamme eturintamassa?

HOIVAA SOSIAALISIA SUHTEITA!

Suomalainen, huolehdi sosiaalisista suhteistasi.

Anna aikaa ystäville, läheisille, parisuhteelle ja perheelle. Muista sukusi vanhimpia, jotka eivät ehkä enää pääse luoksesi, mutta joille yhteydenottosi on sitäkin tärkeämpi. Vaihda ajatuksia. Nauti yhdessäolosta. Iloitse ja naura seurassa.

Ulota yhteisöllisyys naapureihin ja yhdessä tekeminen työpaikoille. Ole vuorovaikutuksessasi kannustava, empaattinen ja avoin. Tätä arvostavat opinto- ja työkollegasi. Huomaa yksinäiset, äläkä jätä ketään porukan ulkopuolelle. Ole ystävä toisille!

SYÖ TERVEELLISESTI!

Suomalainen, syö hyvin.

Terveellinen ravitsemus auttaa jaksamaan arjessa ja estää elintapasairauksien puhkeamista. Kiinnitä huomiota siihen, millaista polttoainetta moottorillesi annat! Älä hyydytä menopeliäsi huonoilla aineilla. Nauti terveellisistä valinnoista, jotka tukevat virkeää oloa. Jos olet epävarma tietotulvan keskellä, kysy ravitsemusneuvontaa. Vaadi oikeutta saada ravitsemustietoa!

Työnantaja, hanki työntekijöillesi ravitsemusvalmennusta. Tämä on sijoitus hyvinvoiviin työntekijöihin. Mahdollista myös terveellinen työpaikkaruokailu!

Kuntapäättäjät, ottakaa tosissanne ennaltaehkäisy ja satsatkaa laadukkaisiin ravitsemusneuvonnan palveluihin! Mahdollistakaa ravitsemusvalmennus niille, jotka sitä haluavat. Taatkaa, että kaikki kuntalaiset saavat tarvitsemaansa tietoa ja tukea.

Kansanedustajat, me tahdomme edullista, terveellistä ruokaa! Ravintoympyrä ei meitä lohduta, jos valintoihin ei ole varaa. Ottakaa ravitsemuspolitiikka kärkihankkeeksi ja mahdollistakaa terveellinen ruokailu kaikille. Suomalaiset eivät tahdo syödä itseään sairaiksi!

NUKU ITSELLESI HYVÄ OLO!

Suomalainen, nuku riittävästi.

Riittävä uni on hyvinvoinnin edellytys. Anna itsellesi riittävästi aikaa nukkua. Älä anna leikata yöunistasi! Pistä vastaan myöhäisillan ohjelmille ja työsähköposteille!

Muista huolehtia kuormituksen ja levon tasapainosta. Nykyaika vaatii meitä taipumaan aina vain akrobaattisempiin venymissuorituksiin. Kuuntele itseäsi kuormituksen keskellä! Varaa aikaa pelkkään olemiseen. Tue hyvinvointiasi palauttavalla levolla.

VAALI VAPAA-AIKAASI!

Suomalainen, ota itsellesi omaa aikaa.

Liian monella meistä aika on kortilla. Tahtoisimme hoitaa hyvinvointiamme, mutta emme ehdi. Pidä kiinni omasta vapaa-ajastasi! Helli itseäsi harrastuksilla. Käy kulttuuritapahtumissa. Pyhitä omat hetket itsellesi mielekkäälle tekemiselle. Vaali vapaitasi!

Päättäjät ja työnantajat, suomalaiset eivät kaipaa työajanpidennyksiä. Me tarvitsemme enemmän vapaa-aikaa voidaksemme hyvin! Monella alalla ollaan jo jaksamisen äärirajoilla. Mahdollistakaa osa-aikatyöskentely ja työn jakamisen eri muodot, sillä vähällä vapaa-ajalla väsytetty työntekijä ei ole tehokas!

PANOSTA TERVEYTEEN!

Suomalainen, arvosta omaa terveyttäsi.

Terveys on hyvinvoinnin kulmakiviä. Jos saat olla terve, arvosta sitä! Aivan liian usein havahdumme arvostamaan terveyttä vasta sen menetettyämme. Ole kiitollinen nyt!

Monille sairauksille emme voi mitään. Ne osuvat kohdalle riippumatta meistä. Mutta kansakunnassamme jyllää myös elintapasairauksien epidemia. Jos haluat välttyä tältä, ota oma terveys tavoitteeksi nyt! Tämä on sijoitus tulevaisuuteesi, sillä toimintakyvyn merkitys hyvinvoinnille kasvaa radikaalisti ikääntyessä. Tahdot varmasti olla pystyvä ja kykenevä oman itsesi herra vielä vanhanakin! Älä anna välinpitämättömyyden terveyttä kohtaan viedä sinua muiden armoille.

Päättäjät, pitäkää huoli terveyspalveluistamme. Suunnitelkaa sellainen sote-uudistus, jossa laadukkaat palvelut ovat kaikkien saatavilla sairauden hetkellä. Meitä suomalaisia huolestuttaa terveyspalveluiden yksityistäminen ja sairaudella rahastaminen.

NAUTI ELÄMÄSTÄ!

Suomalainen, nauti elämästä!

Hyvinvointi ei saa olla pelkkää sääntöjen noudattamista. Heittäydy hedonismiin ja tee hyvän olon asioita! Helli itseäsi hemmottelulla. Suo itsellesi nautintoja. Rentoudu, syö hyvin, juo hyvin, naura ja pidä hauskaa. Nauti omasta kehostasi ja rakkaudesta. Muista hullutella ja irrotella. Satsaa elämänlaatuun. Huomaa elämän kauneus ympärilläsi – olet täällä vain kerran! Yksinkertaisesti: nauti elämästäsi!

LUONTO KUTSUU!

Suomalainen, ota luonto hyvinvointisi tueksi.

Ihmistä ei ole luotu urbaaniin ympäristöön. Luonnossa oleskelu tekee meille hyvää. Lievitä jännitystilaasi oleskelemalla metsässä. Nauti kauniista luonnon maisemista, jotka häivyttävät hälyn mielestäsi. Anna luonnon hoitaa sykkivää otsasuontasi ja verenpainettasi!

Päättäjät, puhdas suomalainen luonto on kansallinen rikkautemme! Se on mahdollinen kansainvälinen menestystekijämme. Me tahdomme pitää luontomme puhtaana ja suojella Itämerta! Tehkää kestäviä päätöksiä ja vaatikaa kunnon valvontaa luonnonvarabisneksessä!

TALOUDELLINEN HYVINVOINTI!

Taloudellinen pärjääminen on hyvinvoinnin perusedellytyksiä.

Palkalla pitää pärjätä ja eläkkeellä on voitava elää. Opintotuen on turvattava toimeentulo. Emme tahdo tuloerojen kasvavan ja pienituloisten köyhtyvän. Toivomme mielekästä työtä kaikille. Tahdomme työtä!

Työssä tahdomme olla hyviä työntekijöitä; olla luovia ja keksiä ratkaisuja. Älkää kuormittako meitä sellaisella taakalla, että uuvumme ja emme voi olla tuottavia. Emme voi loputtomasti joustaa tehokkuusajattelun edessä!

YHTEISKUNTA

Poliitikot, pitäkää huoli hyvinvointiyhteiskunnasta.

Älkää antako Suomen eriarvoistua. Suomalaiset ovat kyllästyneitä vähävaraisiin kohdistuviin leikkauksiin. Pitäkää huoli lapsista, nuorista, aikuisista, vanhuksista ja vammaisten oikeuksista. Taatkaa laadukkaat peruspalvelut. Asettakaa koulutus kunniaan – siinä on hyvinvoivan Suomen tulevaisuus.

Älkää antako hyvinvointiin tarkoitettujen varojemme hävitä veroparatiiseihin. Huolehtikaa lainsäädännöstä ja valvonnasta. Laittakaa veronkierto kuriin! Vaatikaa yrityksiltä yhteiskuntavastuuta. Tunnustakaa muitakin arvoja kuin raha.

Kansalaiset eivät tahdo kuulla jatkuvasti huonoja uutisia. Kansa kaipaa kannustusta ja uskoa suomalaisten kykyihin! Toivomme positiivisia uutisia hyvinvoivasta tulevaisuudesta. Muistakaa: kokonaisvaltainen hyvinvointi ehkäisee myös syrjäytymistä.

Poliitikot, panostakaa hyvinvointiimme.

Tätä me suomalaiset pyydämme